220831 Paavali-0368.jpg
Q Consortin soittimia (Heikki Tuuli).jpg
DSC_7519.jpg
220831 Paavali-0368.jpg

Ensemble Nylandia


SCROLL DOWN

Ensemble Nylandia


Vuonna 2009 perustettu vanhan musiikin kollektiivi Ensemble Nylandia soittaa kaikkea, muttei lupaa mitään. Suomen kenties monipuolisimmaksi konserttimusiikin toimijaksi kasvanut soitinyhtye on tullut tunnetuksi yllättävien kokonaisuuksien elämyskoneistona, joka ei tingi sen enempää laadusta kuin avarakatseisuudesta. Ensemble Nylandia saattaa aikakaudet saman katon alle: se tarjoaa yleisöille kosketuspinnan barokkiajan äänimaailmaan; se soittaa vanhaa musiikkia uusilla soittimilla ja uutta musiikkia vanhoilla soittimilla. Se voi viedä klassiset rock-biisit kamarimusiikin ympäristöön ja renessanssiteokset underground-klubeille. 

Perustamisestaan lähtien cembalisti Matias Häkkisen johtaman Ensemble Nylandian kokoonpano vaihtelee ja venyy. Jopa yli satahenkisen kollektiivin toimintasäde ulottuu Suomen päästä päähän ja rajojen yli, ja se voi jakaantua lukemattomiin eri kokoonpanoihin. Kun kaupunginorkesterit ja oopperayhdistykset tarvitsevat tietotaitoa vanhan musiikin traditioista, Ensemble Nylandia lähettää laajasti arvostetun basso continuo -ryhmänsä lihavoittamaan sinfonista äänimaailmaa barokkityylin mittoihin. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat Kuopion, Mikkelin, Lappeenrannan, Lohjan ja Joensuun kaupunginorkesteri sekä Kamariorkesteri Avanti!, Tampere Filharmonia ja Kymi Sinfonietta. Uniikkina ominaisuutena Ensemble Nylandialla on gamba-, luuttu-, nokkahuilu- ja traversoconsortit, joista yhdessä muodostuu renessanssiorkesteri. Ensemble Nylandia tekee mahdolliseksi myös yksittäisten muusikoiden sooloprojektit ja tukee nuorten kykyjen matkaa kohti täyttä ammattilaisuutta konserttisarjalla Vanhan musiikin uudet toivot.

Ensemble Nylandia esiintyy kaikella kunnioituksella, mutta ei aina vanhaan musiikkiin liitetyllä vakavuudella. Kollektiivin toimintaa ohjaa syvä ymmärrys sävellysten syntyhetkien historiallisista taustoista ja niiden nykyisten esityshetkien realiteeteista sekä siitä onko kyseessä esimerkiksi juhlallista, surullista, hupsua, vakavaa tai satiirista musiikkia. Siksi Ensemble Nylandia pystyy tarvittaessa venyttämään kontekstin rajoja niin, että nykykuulijat ja -muusikot pystyvät tuntemaan säveltaiteen ajattoman kosketuksen konsertista ja kontekstista riippumatta. Oli musiikkityyli mikä tahansa, Ensemble Nylandian tunne esiintymiseen, taiteeseen ja organisoitujen äänten kauneuteen palaa yhtä kirkkaalla liekillä.

Ensemble Nylandia on vieraillut itsensä tutuksi lukuisilla festivaaleilla ja tehnyt yhteisyötä johtavien taiteilijoiden kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla: esimerkiksi BRQ Vantaa Festival, Urkuyö & Aaria, Aurore – Helsingin renessanssimusiikkijuhlat, Ankkabarock, Joroisten musiikkipäivät, Tropical Winter Ukulele Festival, Les Festivals de Wallonie, Concerti l'Orecchio di Giano, Festival Musical de Namur, Festival Royal Juillet Musical de Saint-Hubert sekä Karol Lipinski -festivaali; nokkahuilisti Genevieve Lacey, viulisti Kinga Ujszászi, laulaja Tuuli Lindeberg, cembalisti Mahan Esfahani, yhtyeet La Ritirata ja The Royal Wind Music. Viime vuosina Ensemble Nylandia on vakiintunut BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesteriksi, missä sen repertuaarin notkeus leviää laajimmilleen niin yleisön kuin esiintyjien näkökulmasta.

Ensemble Nylandian konsertit ovat aina korkean tason mutta matalan kynnyksen tapahtumia. Rock-yhtye Tavalliseksi peiliksi muuntuneena se värittää aikaa kestäneet radiohitit barokkisoundeilla ja Pyh Bach -konserteissa se osoittaa, etteivät hävyttömimmätkään huumorisovitukset horjuta musiikin arvokasta kivijalkaa. Café Barock -sarja maustaa kuulijoiden kahvihetkiä vanhan musiikin klassikoilla kirkkojen ja konserttisalien ulkopuolella. Ennen kaikkea Ensemble Nylandia tarjoaa kuulijoille tilaisuuden tuntea syvää yhteyttä meidän aikamme ajatusmaailman ja entisten sukupolvien elinympäristön välillä.


Suuri renessanssiorkesteri


Suuri renessanssiorkesteri


Suuri renessanssiorkesteri 2021–

Kuva: Kari Kohvakka (2022)

Kuva: Ville Kuukka (2022)

Kuva: Kari Kohvakka (2022)

Kuva: Kari Kohvakka (2022)

Kuva: Teijo Salminen (2021)

Kuva: Teijo Salminen (2021)

Kuva: Ville Kuukka (2022)

Q Consortin soittimia (Heikki Tuuli).jpg

Q Consort


Renessanssinokkahuiluyhtye - Renaissance recorder consort

Q Consort


Renessanssinokkahuiluyhtye - Renaissance recorder consort

 

Q Consort

Ensemble nylandian renessanssinokkahuiluconsort

"Blockflöjtensemblen Q Consort framförde med utmärkt stilkänsla de kungliga kompositionerna...” (HBL 17.1.2015)

 

YLEISTÄ:

 

Nokkahuiluyhtye Q Consort on erikoistunut renessanssimusiikin tulkintaan ja esittämiseen vaihtelevissa kokoonpanoissa. Q Consortilla on käytössään Adrian Brownin rakentama kolmentoista renessanssinokkahuilun kokonaisuus. Yhtye piti ensikonserttinsa vuonna 2010 Saksalaisessa kirkossa Helsingissä. Yhtyeen perustivat Riikka Holopainen, Milja Tiainen, Reetta Varjonen-Ollus ja Petri Arvo. Sini Vahervuo liittyi mukaan 2012, ja consortin riveissä ovat esiintyneet myös Anna Saunamäki ja Sunniva Fagerlund. Vuodesta 2017 Q Consort on toiminut Ensemble Nylandian suojissa konsertoiden myös isommissa erilaisia renessanssisoittimia ja laulajia yhdistelevissä kokoonpanoissa.

Q Consort on konsertoinut omin konsertein ja  festivaaleilla eri puolilla Suomea (Aurore-renessanssimusiikkijuhlat, BarokkiKuopio, Joroisten musiikkipäivät, Kirkko soikoon). Vuonna 2012 yhtye vieraili Hólarin barokkimusiikkifestivaalilla Islannissa. Yhteistyötä Q Consort on tehnyt useiden vanhan musiikin taiteilijoiden kanssa kuten sopraanot Tuuli Lindeberg, Titta Lampela, Anneliina Riff, cembalisti Matias Häkkinen, luutisti Solmund Nystabakk, urkurit Julia Tamminen ja Petros Paukkunen, yhtyeet Ensemble Nylandia ja Eloisa Consort sekä lauluyhtyeet Lumen Valo, Giardino Novo ja The English Vocal Consort of Helsinki. Lisäksi yhtye on esiintynyt televisiossa (Yle Fem, Yle TV 1, MTV3) ja radiossa (Yle Radio 1).

Yhtyeen taiteellista toimintaa ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Svenska kulturfonden ja Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto.

ALLMÄNT:

 

Blockflöjtensemblen Q Consort har specialiserat sig på tolkning och uppträdande av renässansmusik. Q Consort spelar med en blockflöjtsconsort, som den brittiska instrumentbyggaren Adrian Brown tillverkat. Flöjtserien innehåller tretton blockflöjter av olika storlek. Ensemblen gav sin debutkonsert 2010 vid Tyska kyrkan i Helsingfors.

Q Consort har utfört sina egna konserter och festivaler runt Finland (Aurore renässansmusikfestival, BarokkiKuopio, Joroisten musiikkipäivät, Klang i kyrkan). År 2012 besökte ensemblen Hólars barockmusikfestival i Island. Q consort had medarbetat med flera tidig musik artister som sopran Tuuli Lindeberg, sopran Titta Lampela, sopran Anneliina Riff, kontratenor David Hackston, cembalist Matias Häkkinen, lutspelare Solmund Nystabakk, organister Julia Tamminen och Petros Paukkunen, Ensemble Nylandia, Eloisa Consort och vokalensembler Lumen Valo, Giardino Novo och The Englis Vocal Consort of Helsinki. Dessutom har ensemblen utförs på TV (Yle Fem, Yle TV 1, MTV3) och radio (Yle Radio 1).

Centret för konstfrämjande, Alfred Kordelins stiftelse, Svenska kulturfonden och Kulturfonden Island-Finland har understött Q Consorts konstnärliga värksamhet.

 

 

VakiJäsenet / Medlemmar

Riikka Holopainen on musisoinut koko ikänsä erinäisin instrumentein. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli sekä musiikkikasvatusta että esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa pääinstrumenttinaan nokkahuilu. Molemmista Riikka valmistui maisteriksi vuonna 2006. Nokkahuilun saloihin Sibelius-Akatemiassa tutustuttivat Rabbe Forsman ja Jari S. Puhakka. Tällä hetkellä Riikka työskentelee musiikkitoimittajana Ylessä (Yle TV 1, Yle Radio 1, Yle Teema, yle.fi/klassinen) sekä freelance-muusikkona. Riikka on Q Consortin perustajajäsen. Esiintymiskokemusta on kertynyt jyväskyläläisen Fiamma Lucenten ja helsinkiläisen Opus X:n riveissä sekä solistitehtävissä eri puolilla Suomea. Riikka on toiminut myös Joroisten musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuosina 2012–2013.

Riikka Holopainen har gjort musik hela sitt liv. I Sibelius-Akademin hon studerade både vid musikpedagogiska avdelningen och solistiska linjen för blockflöjt. Hon studerade med Rabbe Forsman och Jari S. Puhakka och fick båda sina magisterpapprena år 2006. Nyförtiden arbetar Riikka Holopainen på Rundradions musikavdelning som musikredaktör (Yle TV 1, Yle Radio 1, Yle Teema, yle.fi/klassinen) och frilansande musiker. Hon har uppträtt också med Fiamma Lucente och Opus X såväl som solist i olika delar av Finland. Riikka har också varit konstnärlig ledare för Joroisten musiikkipäivät år 2012 och 2013.

 

Milja Tiainen on konsertoinut vanhan musiikin yhtyeissä ja orkestereissa eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Hän on Q Consortin ja barokkiyhtye Aquilon perustajajäsen ja esiintynyt Kuninkaantien muusikoiden riveissä. Viime vuosina Milja on työskennellyt erityisesti renessanssin ja varhaisbarokin tyylien sekä ranskalaisen barokin ohjelmiston parissa. Nokkahuilunsoittoa ja vanhaa musiikkia Milja opiskeli Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa Peter Van Heyghenin johdolla ja Helsingin konservatoriossa Pekka Silénin johdolla. Consort-musiikkiin hän syventyi Daniel Brüggenin, Sébastien Marqin ja Peter Van Heyghenin ohjauksessa. Milja on täydentänyt opintojaan kansainvälisillä mestarikursseilla sekä valmistunut myös musiikkitieteestä Helsingin yliopistosta.

Milja Tiainen har uppträtt i tidig musik ensembler och orkestrar i Finland och utomlands. Hon är en av grundarna av Q Consort och Barockensemble Aquilon och har spelat med Kungsvägens musiker. Under senare år har Milja koncentrerat sig speciellt på renässansmusiks och barokmusiks stil samt den franska barockmusiken. Blockflöjt och tidig musik Milja studerade vid Kungliga konservatoriet i Haag under ledning av Peter Van Heyghen och vid Helsingfors konservatorium med Pekka Silén. Hon har studerat consortmusik med Daniel Brüggen, Sébastien Marqin och Peter Van Heyghen. Milja har fortsatt sina studier i internationella mästarkurser. Milja har studerat också musikvetenskap och utexaminerat från Helsingfors universitet.

 

Sini Vahervuo opiskeli Sibelius-Akatemialla nokkahuilua opettajinaan Petra Aminoff, Rabbe Forsman  ja Jari S. Puhakka nokkahuilun lisäksi myös traversossa. Ammattikorkeakoulu Metropoliassa Siniä opetti traversossa Pauliina Fred. Sini esiintyy säännöllisesti solistina sekä erilaisissa kokoonpanoissa, kuten barokkiorkesteri Ensemble Nylandiassa, Q Consortissa sekä Suomalaisessa barokkiorkesterissa. Sini opettaa nokkahuilua mm. Tampereen ammattikorkeakoulussa, Lahden konservatoriossa sekä Käpylän ja Länsi-Helsingin musiikkiopistoissa.

Sini Vahervuo utexaminerades från Sibelius-Akademin från den solistiska linjen för blockflöjt och från yrkeshögskolan Metropolia för traversflöjt. Sini spelar regelbundet som solist och i olika ensemblen, såsom barockorkester Ensemble Nylandia, Q Consort och Finska Barockorkester. Sini undervisar blockflöjt vid Tammerfors yrkeshögskolan, Lahti conservatorium och vid Kottby och Västra-Helsingfors musikinstitut.

 

Reetta Varjonen-Ollus opiskeli nokkahuilunsoittoa Helsingin konservatoriossa Janek Öllerin johdolla. Valmistuttuaan musiikkipedagogiksi hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti nokkahuilunsoiton A-tutkinnon Jari S. Puhakan johdolla vuonna 2006. Traverson lisäksi C-tutkinto tuli barokkioboesta, ja myös oboe da caccia soi sujuvasti. Reetta esiintyy vakituisesti barokkiduo Duo Aretessa ja Q Consortissa. Reetta on osallistunut useille mestarikursseille sekä kotimaassaan että ulkomailla. Lisäksi hän on opettanut nokkahuilunsoittoa Käpylän, Pitäjänmäen ja Kallion musiikkiopistoissa sekä toiminut Helsingin Barokkiorkesterin intendenttinä kaudella 2006–2007.

Reetta Varjonen-Ollus utexaminerades från Sibelius-Akademin år 2008 från den solistiska linjen för blockflöjt, och har därtill utexaminerat från Helsingfors Konservatorium. Hon studerade med Jari S. Puhakka och Janek Öller. Reetta spelar också traverso och barockoboe samt oboe da caccia. Hon uppträder regelbundet med Duo Arete och Q consort. Dessutom har hon undervisat i blockflöjt vid Sockenbackas, Kottbys och Berghälls musikinstitut, och arbetat som Helsinfors Barockorkesters intendent säsong 2006-2007.

DSC_7519.jpg

Eloisa Consort


Eloisa Consort


Photo: Zoltán Kövér

Photo: Zoltán Kövér

GAMBAYHTYE ELOISA CONSORT

Gambayhtye Eloisa Consort perustettiin Helsingissä vuonna 2015. Nuorista ammattimuusikoista koostuvan yhtyeen jäsenet Johanna Kilpijärvi, Martti Laivuori, Pieta Mattila, Anthony Marini, Louna Hosia, Maija Lampela ja Anna Pulakka työskentelevät aktiivisesti ja monipuolisesti vanhan musiikin parissa. Eloisa Consort, joka toimii nykyisin Ensemble Nylandian siipien suojissa, on konsertoinut muun muassa BarokkiKuopiossa ja Rovaniemen KontraPunctum-festivaalilla, sekä tehnyt yhteistyötä Q Consort- ja The Royal Wind Music -nokkahuiluyhtyeiden sekä mezzosopraano Debi Wongin kanssa. Yhtyeellä on ollut vuosien varrella ilo soittaa Suomen Kulttuurirahaston omistamaa viola da gamba -soitinkvintettiä. Kokoelman diskantti- ja tenorigambat on rakentanut Henner Harders ja 6-kielisen bassogamban Dietrich M. Kessler, ja ne ovat valmistuneet vuosien 1999–2001 aikana.

Viimeisimmät Esiintymiset:

6.1.2024 Kuninkaantien muusikot Turun tuomiokirkossa

14.10.2023 Helsinki Early Music Festival

19.2.2023 LumiAreena, Syöte

18.2.2023 Oulun Vanha Musiikki

20.5.2022 Aurore - Helsingin renessanssimusiikkijuhlat

1.9.2022 Ensemble Nylandia Paavalin kirkossa

30.12.2021 Espoon Barokki Espoon tuomiokirkossa

12.12.2021 Café Barock Teatteritalo Universumissa

25.9.2021 AboAstra

intrā vīrēs


intrā vīrēs


intrā vīrēs

Ensemble Nylandian renessanssitraversoconsort Intra vires perustettiin vuonna 2022. Sen jäseniä ovat

Vera Plosila, cantus ja taiteellinen johto

Eerika Perkkiö, altus

Sini Vahervuo, tenor

ja Ilkka Eronen, bassus.

Consort on esiintynyt mm. luutisti Olli Hyyrysen kanssa ja osana Ensemble Nylandian suurempaa Renessanssiorkesteria. Traversoconsort on saanut ohjausta yhdeltä johtavista renessanssipedagogeista, Johanna Bartzilta.

Tällä hetkellä keskitymme esimerkiksi Ganassin La Fontegara (1535) -teoksen diminutioiden soveltamiseen myöhäisen 1400- ja varhaisen 1500-luvun musiikkiin, kuten Leuvenin chansonnieriin. Lisäksi olemme aloittaneet yhteistyön englantilaisen duon, sopraano Hannah Elyn ja gambisti Harry Buckoken, kanssa liittyen 1500-luvun italialaiseen ja englantilaiseen madrigaalikirjallisuuteen.

Ensemble Nylandia traverso consort Intra vires was founded in 2022. Its members are

Vera Plosila, cantus and artistic direction

Eerika Perkkiö, altus

Sini Vahervuo, tenor

and Ilkka Eronen, bassus.

The group has performed e.g. with lutenist Olli Hyyrynen and as a part of Ensemble Nylandia’s larger Renaissance orchestra. The group has been coached by the leading Renaissance pedagogue Johanna Bartz.

Our current focus is on the diminutions of e.g. Ganassi’s La Fontegara (1535) applied to late 15th- and early 16th-century music, such as the Leuven Chansonnier. We are also establishing a collaboration with the English duo soprano Hannah Ely and gambist Harry Buckoke around 16th-century Italian and English madrigal literature.

Tavallinen peili


Tavallinen peili


Tavallinen peili

Kuva: Olli Punto

 
 

“Miksei joka bändissä ole fagottia, kysynpä vain. Barokkifagotin hienoisen ankahtava krummhorn-sukuinen särmä on rock aivan kaikissa tilanteissa.” - Marjo Heiskanen

Ensemble Nylandian Rock-yhtye Tavallinen peili esittää ikivihreitä radiohittejä barokkisoittimilla jo vuodesta 2017.

Juho Eerola, laulu

Matias Häkkinen, sähköcembalo

Petri Arvo, nokkahuilut ja fagotti

Antti Salovaara, fagotti

Tatu Ahola, barokkisello

Jarmo Julkunen, kitara ja ukulele