• Kalliosali (map)
  • 11 Pengerkatu
  • Helsinki, 00530
  • Finland

"Lapsed caick laolacatt!" -ohjelmistossa Ensemble Gamut! sukeltaa tutkimaan ja tulkitsemaan varhaisimpia Suomen alueelta löytyneitä nuottilähteitä ja kansansävelmiä.

Lapsed caick laolacatt! -ohjelmakokonaisuudessa tarkastelemme varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Herikin riimioficiumista, Naantalin birgittalaissisarten laulukirjasta “Cantus Sororum”, Turun katedraalikoulun toimesta kootusta Piae Cantiones -kokoelmasta, sekä kuulonvaraisena perinteenä kulkeneista vanhoista runosävelmistä, joita Suomessa kerättiin ahkerasti talteen kansallisromantiikan syntyvuosina. 

Kuten varhaisissa riimiofficiumeissa, kansanlauluissa ja kansanperinteessä melodioita lainataan ja sekoitellaan, tekstejä muokataan ja vaihdetaan ja varioidaan kulloiseenkin tarkoitukseen sopivaksi, myös me jatkamme tätä perinnettä kokoamalla yhteen, varhaiset kirjalliset lähteet, Suomen alueelta kerätyt ruonosävemät ja kansanrunot. Tuomme ne tähän hetkeen historiasta inspiroituneena, intuitiomme ja yhteisten improvisatooristen hetkien innoittamana. Lämpimästi tervetuoa mukaan tälle musiikilliselle matkalle! 

Ensemble Gamut! TRIO

Aino Peltomaa I Laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka

Ilkka Heinonen I Jouhikko, Alttojouhikko, elektroniikka

Juho Myllylä I Nokkahuilut ja elektroniikka

Liput ovelta ja ennakkoon 10 / 15 €

Ennakkoliput: Holvi

Konserttia tukee TelepART / The Finnish Cultural Institute for the Benelux.

- In search of new ways to perform early music -

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista. Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään “Gamut”:n (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja “kamu”, “kamut” viittaa tietysti suomalaiseen kansanmusiikkiin, sekä kaveruksiin. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa “UT” joulukuussa 2020, ja palkittiin mm. Suomen Vanhan Musiikin liiton “Vuoden vanhan musiikin teko” -palkinnolla. Levy on myös ehdokkaana YLE:n vuoden levy kategoriassa. 

Kuvat: Jari Flinck